Snoeien & vellen van bomen

Begeleidingssnoei

Het is essentieel om jonge bomen te begeleiden tijdens hun groei en bij te sturen waar nodig. Gebeurt dit niet, dan moet er op latere leeftijd drastisch gesnoeid worden, met grote wonden die maar langzaam helen.

Eerst bekijken we aan welk eindbeeld de boom moet voldoen. Zo bepalen we de takvrije stamlengte om te weten waar de definitieve kroon begint. De andere takken kunnen dan stelselmatig worden weggenomen. We beginnen steeds met de probleemtakken zoals zieke en dode takken, schurende takken, dubbele toppen, zuigers en elleboogtakken.

Begeleidingssnoei vindt plaats tot alle takken van de tijdelijke kroon (in zijn groeifase) verdwenen zijn met snoei intervallen van 2 à 3 jaar. Snoeien gebeurt steeds in de zomer waarbij maximum 20% van de bladmassa wordt weggenomen. Uitzonderingen zijn knotbomen en leibomen, dit gebeurt altijd in de winter.

Onderhoudssnoei

Onderhoudssnoei begint als de boom in zijn volwassen fase komt. Reden om te snoeien zijn de aanwezigheid van gevaarlijke of storende takken, dood hout, als er schade is toegebracht door de mens, (zowel aan de wortels als in de kroon) door natuurelementen (sneeuw, bliksem, storm) of door veranderingen in de omgeving van de boom.

Vormsnoei

Dit is het snoeien van leibomen en knotbomen. periodiek worden alle takken teruggesnoeid tot op de knot of gesteltak. Hier wordt best op jonge leeftijd mee begonnen, zo blijven de snoeiwonden klein. Dit is steeds werk voor in de winter.

Toppen van bomen

Toppen van bomen is volledig verkeerd: waar de top afgezaagd is, begint de stam langzaam in te rotten. Er groeien echter nieuwe scheuten bovenaan de stam die op hun beurt uitgroeien tot serieuze takken. Deze takken worden zwaar en lopen het risico op uitscheuren door de verrotting van de stam. Dus is het niet enkel lelijk en gevaarlijk, het is ook een wederkerende kost om deze bomen te hersnoeien.

Hakselen

Bij al onze werken hebben we een professionele hakselaar ter beschikking die door bijna alle poortjes tot in de tuin te rijden is. Zo kunnen we tot vlak bij de boom komen en verspelen geen tijd met takken door de tuin te slepen. Ook handig bij een rijwoning waar we anders met al het afval door huis zouden moeten en op deze manier onnodige schade voorkomen! Hakselhout wordt ter plaatse op hoopjes gespoten en kan door de klant als bodembedekker tussen de planten gestrooid worden. Er is ook de mogelijkheid dat wij het afvoeren.

Hakselen met de hakselaar

Bent uzelf aan het snoeien geweest en zit u met een gigantische berg groenafval, dan kan u ons ook contacteren voor hakselwerkzaamheden.Hier is er ook de mogelijkheid tot afvoer van het eindproduct.

Vellen van bomen

Dikwijls wordt een boom ziek of sterft hij en vormt dan een gevaar voor zijn omgeving. In dit geval is het verwijderen van de boom onvermijdelijk. Het kan ook gebeuren dat door een verkeerde plantplaats of boomsoortkeuze de boom te dicht bij gebouwen of electriciteitskabels komen te staan is , of gewoon plaats moet maken voor nieuwe huizen.

Als er rondom de boom genoeg plaats is en op de grond niks kan beschadigd worden, zullen we de boom met de juiste techniek in zijn geheel vellen. Is er echter geen plaats, of hangt de boom over een huis of carport, dan maken we gebruik van klim – en afvangtechnieken om zo stukje voor stukje de boom te demonteren. In bepaalde gevallen of bij zwaar aangetaste bomen waar het risico voor de klimmer te groot is, gebruiken we een hoogwerker.

Bouwgronden bouwklaar maken

Wij maken ook bouwgronden bouwklaar waarbij we samen met de klant de diverse mogelijkheden bespreken in verband met houtafvoer, hakselen of klepelen van takken en uitgraven van de wortels.

Boomverzorging Buyens
Boomverzorging Buyens
Boomverzorging Buyens
Boomverzorging Buyens
Vellen van bomen, boomverzorging Buyens
Snoeien van bomen, boomverzorging Buyens
Vellen van bomen, boomverzorging Buyens
    Boomverzorging Gert Buyens – Groenstraat 29, 2560 Nijlen (Antwerpen) – +32 0475 54 81 76 – info@boomverzorgingbuyens.be – BTW BE0829.058.208
    Copyright @ 2016 Boomverzorging Buyens. Sitemap. Webdesign door RegioWebsites.